De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recent meer duidelijkheid gegeven over de regels die in haar visie gelden bij direct marketing. Er wordt onderscheid gemaakt in de AP tussen drie vormen van direct marketing, namelijk:
- Digitale direct marketing (e-mail, sms of app)
- Telemarketing
- Reclamepost
Digitale direct marketing: wie mag er benaderd worden en wie niet?
Voor digitale direct marketing geldt dat de ondernemer pas iets mag sturen, wanneer de ontvanger daarvoor vooraf toestemming heeft gekregen. De enige uitzondering hierop zijn bestaande klanten. Zij mogen wel benaderd worden, maar moeten de mogelijkheid hebben hier gratis en eenvoudig verzet tegen aan te tekenen (opt-out).
Dit geldt ook als de ontvanger een bedrijf is. Tenzij dat bedrijf een speciaal e-mailadres voor marketingdoeleinden heeft, zoals ‘salesaanbiedingen@bedrijfsnaam.nl’. NB: om een ongevraagde e-mail aan bijvoorbeeld ‘info@bedrijfsnaam.nl’ te sturen, is toestemming nodig. Zo’n e-mailadres valt niet onder de uitzondering.
Telemarketing: mag bellen wel?
Gek genoeg mag bellen over het algemeen wel. Tenzij de ontvanger verzet heeft aangetekend en/of in het Bel-Me-Niet-Register staat ingeschreven. Het Bel-Me-Niet-Register is geen belemmering voor het bellen van een bestaande klant. Die mag enkel niet worden benaderd als hij/zij verzet heeft aangetekend.
U zult zich afvragen: ‘hoe ziet de toekomst eruit?’. Het is de verwachting dat de regels op dit punt ook worden aangescherpt.
Reclamepost: is er toestemming nodig?
De AP is van mening dat voor het toezenden van reclamepost over het algemeen toestemming nodig is van de ontvanger. Hoe die toestemming gevraagd moet worden, zegt de AP niet en dat is lastig. Om een brief te mogen sturen om toestemming te vragen is namelijk waarschijnlijk ook toestemming nodig, vindt de AP. Bellen lijkt dan het meest veilig.
De AP wijst erop dat voor niet-klanten ‘gerechtvaardigd belang’ onder voorwaarden een grondslag zou kunnen zijn voor het sturen van reclamepost. We gaan ervan uit dat deze grondslag ook voor klanten zou kunnen gelden, alhoewel dat er niet duidelijk staat. Bij deze grondslag is van belang dat er een belangenafweging wordt gemaakt en dat de ondernemer dit ook kan aantonen.
NB: in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (overweging 47) staat met zoveel woorden dat direct marketing te zien kan zijn als een ‘gerechtvaardigd belang’.
Natuurlijk geldt ook voor post dat de ontvanger niet benaderd mag worden als hij/zij daar bezwaar tegen heeft gemaakt of in het Postfilter staat ingeschreven.
Conclusie
Het lijkt erop dat de AP strenger is dan de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de andere toezichthouder op dit terrein. De AP meent dat voor bijna alle verwerkingen voorafgaande ‘toestemming’ nodig zou zijn. De ACM gaat juist uit van ‘opt-out’. Oftewel: het is toegestaan om ontvangers te benaderen, tenzij de ontvanger bezwaar maakt. De strenge regels van de AP maken het voor bedrijven lastig om reclame te maken, zelfs richting hun bestaande klanten.
Dit onderwerp zal zich de komende tijd verder ontwikkelen. Wij houden u daarvan uiteraard op de hoogte. Mocht u intussen vragen hebben, neem dan contact op het met privacyrechtteam van Valegis Advocaten.
Dit artikel is geschreven door Carolien Brederije.