Het is weer september! De vakanties zijn afgelopen, de scholen zijn begonnen en het wordt weer drukker in de spits.
Kortom… BACK TO WORK (lees ook deel 2)! Het is verstandig om goed beslagen ten ijs te komen en te weten welke wijzigingen de komende tijd op de agenda staan in het arbeidsrecht.
Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot het inhuren van zzp’ers (Wet DBA)? Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft recent aangegeven dat er drie maatregelen worden genomen ter bescherming van zzp’ers. Daarnaast moeten werkgevers vanaf januari 2020 gaan werken met de WAB (de Wet Arbeidsmarkt in Balans). Ook komt er een verdere uitbreiding van het geboorteverlof in 2020.
Heeft u vragen over de bovenstaande onderwerpen en/of andere vragen? Neem dan contact op met Valegis Advocaten.
Invoering WAB – grote gevolgen voor het ontslagrecht
Per 1 januari 2020 moeten we gaan werken met de nieuwe regels van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het goede nieuws voor werkgevers is dat er dan drie jaar lang gebruik gemaakt mag worden van tijdelijke contracten, maar misschien nog belangrijker: ontslag lijkt makkelijker te worden!
Werkgevers mogen straks namelijk verschillende ontslaggronden combineren. In de praktijk is namelijk gebleken dat de rechter de arbeidsovereenkomst niet altijd kan ontbinden wanneer wel duidelijk is dat partijen niet meer met elkaar verder kunnen.
Deze nieuwe, zogeheten cumulatiegrond is een combinatie van omstandigheden ontleend aan twee of meer andere ontslaggronden. Indien er sprake is van een cumulatiegrond, kan de kantonrechter de transitievergoeding op maximaal 150% zetten. De extra vergoeding kan dus maximaal 50% van de transitievergoeding bedragen.
Op het gebied van de transitievergoeding gaat ook het een en ander veranderen. Werknemers hebben vanaf de 1e dag van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding en niet pas na twee jaar. Verder bouwt de transitievergoeding straks steeds op met 1/3 maandsalaris per dienstjaar en wordt deze voortaan berekend per dag, niet meer per zes maanden.
Wilt u meer lezen over de WAB? Lees dan onze vorige updates: de WAB algemeen (update 1), oproepkracht (update 2), ketenregeling (update 3), transitievergoeding (update 4) en cumulatiegrond (update 5). Wilt u graag over alle ins en outs van de WAB bijgepraat worden tijdens een inhouse workshop en/of incompany training op maat, neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.
Hoe het ervoor staat met de zzp’ers – wet DBA in 2019
Tijdens de behandeling van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is erop aangedrongen dat snel adequate maatregelen moeten worden genomen voor bescherming van zzp’ers. De nieuwe WAB kan namelijk voor een ‘waterbedeffect’ zorgen: problemen op het andere deel van de arbeidsmarkt, de zzp’ers.
In een brief van 24 juni 2019 kondigt Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan dat er drie maatregelen zullen worden uitgewerkt:
- Aan de onderkant van de arbeidsmarkt komt er een minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro.
- Aan de bovenkant komt er een zelfstandigenverklaring, die niet alleen vooraf zekerheid geeft over loonheffing en werknemersverzekeringen, maar ook voor zo ver mogelijk over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioenverplichtingen en cao-bepalingen.
- Voor alle opdrachtgevers van zelfstandigen komt er met de opdrachtgeversverklaring een instrument om zekerheid vooraf te krijgen.
De maatregelen onder 1 en 2 zullen op korte termijn in de vorm van conceptwetgeving worden uitgezet voor internetconsultatie. Tegen die tijd informeren we u verder.
Geboorteverlof
Per 1 januari van dit jaar is het geboorteverlof voor partners iets verruimd. In plaats van twee dagen is er bij een fulltime dienstverband recht op vijf dagen geboorteverlof. Zolang de dagen binnen vier weken na de bevalling of bij een ziekenhuisbevalling binnen vier weken nadat de baby thuis is gekomen worden opgenomen, is een werknemer vrij in de keuze wanneer de dagen worden opgenomen.
In 2020 wordt het geboorteverlof verder uitgebreid. Vanaf 1 juli 2020 heeft de partner naast de hiervoor genoemde dagen recht op een aanvullend geboorteverlof. Het aanvullend geboorteverlof is bij een fulltime dienstverband vijf weken. Tijdens deze vijf weken heeft een werknemer recht op een uitkering van het UWV. De uitkering is 70% van het dagloon. Het dagloon is wel gemaximeerd tot het maximumdagloon (per 1 juli 2019 vastgesteld op € 4.717,58 per maand). Daarnaast moet een werknemer het verlof voor hele weken aanvragen en binnen zes maanden na de geboorte van de baby. Enkel in overleg met de werkgever kan het geboorteverlof gespreid worden over een periode van meer dan vijf weken.
Houd onze website in de gaten voor meer “back to work” nieuwtjes op de volgende rechtsgebieden: vastgoedrecht, privacyrecht, ondernemingsrecht en corporate immigration.
Dit artikel is geschreven door Daniëlle Edelenbosch.