Skip to main content

Een aantal bedrijven verbiedt het gebruik van TikTok door hun werknemers in een zakelijke omgeving? Maar waarom?

TikTok is een social media app die de laatste jaren enorm populair is geworden, vooral onder jongeren. Een aantal bedrijven verbiedt het gebruik van TikTok door hun werknemers in een zakelijke omgeving? Maar waarom? Wat zijn de risico’s als werknemers deze app op hun werktelefoon of op hun persoonlijke telefoon gebruiken?

Een van de grootste risico’s ligt in het gebruik van persoonlijke gegevens door de app. TikTok verzamelt veel gegevens van gebruikers, zoals locatiegegevens, browservoorkeuren en informatie over het apparaat. Dit kan een ernstig risico vormen voor bedrijven als deze gegevens worden gebruikt om de beveiliging van het bedrijfsnetwerk te omzeilen of om gevoelige informatie te lekken.

Daarnaast kunnen werknemers onbewust bedrijfsgegevens delen via TikTok. Bijvoorbeeld door het filmen van bedrijfsruimtes of het delen van informatie over interne projecten. Dit kan leiden tot datalekken of zelfs tot reputatieschade voor het bedrijf.

Om deze risico’s te beperken, is het belangrijk dat bedrijven een duidelijk beleid hebben over het gebruik van TikTok en andere social media apps op de werktelefoon en persoonlijke apparaten van werknemers. Het beleid moet richtlijnen bevatten over wat wel en niet is toegestaan en wat de consequenties zijn van het niet naleven van het beleid.

Werknemers moeten ook bewust worden gemaakt van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van TikTok en andere social media apps op het werk. Dit kan worden bereikt door middel van trainingen en bewustwordingscampagnes.

Het gebruik van TikTok door werknemers kan leiden tot aanzienlijke risico’s op het gebied van gegevensbescherming. Bedrijven moeten een beleid hebben om deze risico’s te beperken en werknemers moeten worden getraind om zich bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van social media apps op het werk.

Heeft u vragen over uw social media beleid? Neem dan contact op met Natascha Niewold of één van de andere advocaten van het arbeidsrechtteam van Valegis Advocaten.

Valegis Advocaten

Valegis Advocaten, with offices in The Hague and Amsterdam, is the law firm for (international) entrepreneurs and companies; modern legal services, clear, pragmatic, solution-oriented and with integrity.

× Hoe kan ik u helpen?