2 minuten leestijd

In geval van een (grotere) franchise formule kan het handig zijn een delegatie van franchisenemers met franchisegever te laten onderhandelen voor het collectief. Maar: let wel op dat de delegatie ook bevoegd is om namens alle franchisenemers te spreken!

Als franchisegever en franchisenemers gaan onderhandelen, of dat nu is over de nieuwe Wet Franchise die vanaf 1 januari 2021 geldt of over iets anders, dan kan dat zowel individueel als collectief. Voor zaken die slechts één of enkele franchisenemer(s) aangaan is individueel onderhandelen de aangewezen route, maar in gevallen die formulebreed spelen kan collectief een betere optie zijn. Immers: hoe meer personen in de vergadering, hoe groter de kans dat het een zogenoemde Poolse landdag wordt. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, zeker niet als het onderwerp van onderhandelingen erg juridisch of technisch is. In een dergelijk geval wordt er vaak een klein groepje franchisenemers uitgekozen dat met franchisegever aan tafel gaat. Soms heeft dat groepje al een formele status van franchiseraad of van bestuur van de franchisevereniging, maar dat is niet altijd het geval.

Als franchisegever en ook franchisenemers is het belangrijk om goed te weten wat precies de status is van de onderhandelingsdelegatie. Heeft de delegatie wel een mandaat van de achterban? Anders gezegd: is de delegatie bevoegd om afspraken te maken namens de andere franchisenemers? Het zou niet de eerste keer zijn dat franchisegever en een onderhandelingsdelegatie elkaar na maanden van intensieve onderhandelingen de (spreekwoordelijke) hand schudden, om er daarna achter te komen dat de overige franchisenemers alles nog eens dunnetjes over willen doen. Dat is zonde van alle inspanningen (en kosten!) en levert veel frustratie op voor alle betrokkenen.

Dus: zorg ervoor dat het aan het begin van de onderhandelingen duidelijk is wie er met welke pet op aan tafel zit en wat het mandaat van de onderhandelaars is!

Wil je meer weten over franchise? Neem contact dan op met Daphne Jerphanion: d.jerphanion@valegis.com of de andere franchisespecialisten van Valegis Advocaten.