Skip to main content

De Beautyfabriek drijft een onderneming op het gebied van uiterlijke verzorging en schoonheidsartikelen. Zij is opgericht in 2010 en onderhoudt een website op het domein www.beautyfabriek.nl. Ook Beautyfabriek by Studio Style is actief in de schoonheidsbranche. Zij dateert van 2016 en maakt gebruik van de domeinnaam www.beautyfabriek.com.

De Beautyfabriek is van mening dat Beautyfabriek by Studio Style te dicht tegen haar handelsnaam aanschurkt en vergt dat de laatste de inbreuk op haar handelsnaam staakt. In 2018 sluiten partijen een vaststellingsovereenkomst waarin Beautyfabriek by Studio Style toezegt het teken ‘Beautyfabriek’ uit haar naam te zullen halen. De kwestie lijkt opgelost totdat De Beautyfabriek erachter komt dat  Beautyfabriek by Studio Style haar activiteiten heeft voortgezet onder de – eveneens sterk overeenstemmende – naam ‘Beautyfabrieq’.

Hierop stapt De Beautyfabriek naar de rechter. Zij vordert (onder meer) betaling van boetes door Beautyfabrieq vanwege het schenden van de contractafspraken en een verbod op het gebruiken van de handelsnaam ‘Beautyfabrieq’ en andere verwarringwekkende handelsnamen.

De rechtbank kan zich in de argumenten van De Beautyfabriek vinden. Dat het gebruik van de naam ‘Beautyfabrieq’ niet expliciet in de vaststellingsovereenkomst is uitgesloten, is niet doorslaggevend. Zo’n interpretatie kan redelijkerwijs worden ingelezen. ‘Beautyfabrieq’ lijkt visueel en conceptueel sterk op ‘Beautyfabriek’ en is auditief zelfs identiek.

Beautyfabrieq wordt veroordeeld een andere (niet verwarrende) handelsnaam te kiezen, een boete aan De Beautyfabriek te betalen wegens schending van de afspraken uit de vaststellingsovereenkomst en de domeinnamen www.beautyfabriek.com en www.beautyfabrieq.com binnen twee maanden aan De Beautyfabriek over te dragen.

× Hoe kan ik u helpen?