Skip to main content

Soms is het wenselijk dat de rechter en/of een deskundige ter plaatse komt kijken wat er speelt. Met name bij (ver)bouwzaken is het essentieel dat dit snel gebeurt. De rechtbank Noord-Holland heeft daarom een pilot ontwikkeld dat een uitkomst kan bieden bij geschillen tussen een aannemer en een consument. Het betreft een kort-gedingachtige procedure bij de zogeheten ‘bouwrechter’. Anders dan bij een gewone procedure, gaat de voorzieningenrechter met een deskundige naar de bouwplaats (voor het werk van de deskundige wordt een vast tarief gehanteerd). De deskundige geeft ter plekke mondeling een oordeel. Dit kan partijen bewegen de zaak te schikken. Lukt dat niet, dan volgt een (kort) schriftelijk deskundigenbericht en een kortgedingvonnis. Hoewel er naar verluidt weinig gebruik wordt gemaakt van de bouwrechter, noemt de rechtbank deze rechtsingang mijns inziens terecht een EHBO in bouwzaken (Klik hier voor de link naar de bouwrechter).

Neem bij vragen over een geschil over een aannemingsovereenkomst gerust vrijblijvend contact op met Angela Schwegler  (a.schwegler@valegis.com).

Angela Schwegler-Veldstra

Angela studeerde cum laude af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is sinds 2016 advocaat. Zij heeft zich bij een middelgroot advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd binnen het ondernemingsrecht in brede zin.

× Hoe kan ik u helpen?