Wat houdt de NOW in?
De Rijksoverheid heeft gisterenavond de NOW aangekondigd, een nieuwe maatregel die in plaats komt van de werktijdverkorting. De werktijdverkorting is per direct stopgezet. De NOW houdt het volgende in:
- bij een (verwacht) omzetverlies vanaf 1 maart jl. van minimaal 20%
- kan de werkgever bij het UWV
- voor een periode van 3 maanden
- een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen
- van maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies (voorbeelden: 100% omzetverlies = 90% van de loonsom; 50% omzetverlies = 45% loonsom, 25% omzetverlies = 22,5 % loonsom).
Het UWV betaalt een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest. Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist.
Let op! Belangrijke verplichtingen!
Bij de aanvraag committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers (nog niet gedefinieerd is welke werknemers hier bedoeld worden; is er een soort ‘peildatum’?) gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. Daarnaast committeert de werkgever zich aan de volledige doorbetaling van het loon aan de werknemer. Onduidelijk is nog wat er gebeurt met salarissen boven het maximum dagloon.
Wanneer gaat de NOW in?
De NOW wordt zo spoedig mogelijk opengesteld. De termijn van afhandeling van de aanvraag is naar verwachting 4 weken, met eerdere betaling van het voorschot.
Werktijdverkorting
Aanvragen werktijdverkorting die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Als u al een toekenning heeft gekregen voor werktijdverkorting, dan blijft deze vergunning van kracht. Als u gebruik maakt van de vergunning voor werktijdverkorting en na afloop daarvan verlenging wilt, moet u gebruik maken van de NOW.
Meer informatie
Zodra de regeling in alle facetten bekend is informeren wij u nader. Voor nu treft u hier meer informatie aan.
Met al uw vragen, bel ons gerust!
Dit artikel is geschreven door Daniëlle Edelenbosch.
Let op!
Wij streven naar volledigheid in onze berichtgeving maar kunnen die niet garanderen omdat de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. De Rijksoverheid komt geregeld met aanvullingen op of verbeteringen van (nieuwe) regelingen. Onze berichten kunnen daardoor verouderd zijn op het moment dat u die leest. Daarom vermelden wij de datum en het tijdstip van plaatsing bij elk bericht.