Skip to main content

Nu veel mensen thuis aan het werk zijn, is het extra belangrijk om stil te staan bij de vraag of de veiligheid van de data waarmee gewerkt wordt, wel goed geborgd is. Niet alleen met betrekking tot de informatie die we delen, maar ook de manier waarop. De chat- en videobeldiensten draaien immers overuren. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft recent een aantal tips gegeven over dit onderwerp; in het kort:

  1. Werk met en in een beveiligde omgeving, oftewel, laat werknemers via een beveiligde verbinding inloggen op het netwerk van de organisatie en werk bij voorkeur niet met privé apparatuur.
  2. Bescherm gevoelige documenten; breng die niet op papier of bijvoorbeeld via een (niet-versleutelde) USB-stick buiten de organisatie. Bij voorkeur alles op het netwerk van de organisatie bewaren en enkel via dat netwerk toegang tot de gegevens.
  3. Wees bewust van het feit dat (met name gratis) chat- en videobeldiensten niet (altijd) goed beveiligd zijn. Bespreek onderwerpen en gegevens die vertrouwelijk en/of gevoelig zijn, dus niet via dit communicatiemiddel.
  4. Pas op voor cybercriminelen, ook zij werken gewoon door tijdens deze crisis.

Deze tips zijn te lezen op: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/veilig-thuiswerken-tijdens-de-coronacrisis.

Lees vooral ook de Voorzorgsmaatregelen thuiswerken op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum, voor een praktische takenlijst op het gebied van veilig thuiswerken, voor zowel de werkgever als de werknemer.

Werk ze!

Kijk hier de reportage van EenVandaag.

Dit artikel is geschreven door Natascha Niewold.

Let op!
Wij streven naar volledigheid in onze berichtgeving maar kunnen die niet garanderen omdat de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. De Rijksoverheid komt geregeld met aanvullingen op of verbeteringen van (nieuwe) regelingen. Onze berichten kunnen daardoor verouderd zijn op het moment dat u die leest. Daarom vermelden wij de datum en het tijdstip van plaatsing bij elk bericht.

Valegis Advocaten

Valegis Advocaten, with offices in The Hague and Amsterdam, is the law firm for (international) entrepreneurs and companies; modern legal services, clear, pragmatic, solution-oriented and with integrity.

× Hoe kan ik u helpen?