Skip to main content

December staat voor de deur en dat betekent: officiële feestdagen, dus lekker een dagje vrij. Of niet?

Het is niet wettelijk geregeld dat werkgevers hun werknemers (betaald) vrij moeten geven op een officiële feestdag (Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis). Of een werknemer vrij is, hangt af van wat in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of de cao is overeengekomen. Daarin kan geregeld worden dat de werknemer inderdaad een vrije dag heeft op een officiële feestdag en welke feestdagen dat zijn.

Het is ook niet zo dat de werknemer wordt gecompenseerd als de officiële feestdag in het weekend valt (en de werknemer op die dag normaal gesproken niet werkt), tenzij dat tussen werkgever en werknemer is afgesproken.

Voor parttimers kan dit soms extra zuur uitpakken, als de officiële feestdag bovengemiddeld vaak op hun parttimedag valt. Zij hebben dan minder profijt van de officiële feestdagen dan een fulltimer. Het College voor de Rechten van de Mens heeft recent zijn eerdere oordelen herhaald: er is sprake van discriminatie wanneer parttimers niet worden gecompenseerd voor officiële feestdagen die op hun parttimedag vallen.

De werkgever zou dus moeten waarborgen dat fulltimers en parttimers naar rato hetzelfde aantal doorbetaalde vrij feestdagen hebben. Dat kan bijvoorbeeld door met een jaarurensystematiek te werken. Als u daarover meer informatie wilt, neem dan vooral contact met ons op.

Wel een disclaimer: dit oordeel is (opnieuw) gegeven door het College voor de Rechten van de Mens. Het CRvM kan geen schadevergoeding, boetes of iets dergelijks opleggen. Het is wel mogelijk dat de parttimers een vordering daartoe instellen bij de rechtbank, met dit oordeel in de achterzak. Het is best mogelijk dat een rechtbank hetzelfde oordeel geeft als het CRvM, maar tot nu toe is deze vraag nog niet aan de rechter voorgelegd.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met Natascha Niewold of één van de andere advocaten van het arbeidsrechtteam van Valegis Advocaten.

 

× Hoe kan ik u helpen?