Skip to main content

Bedrijven kunnen er niet meer omheen! Duurzamer ondernemen. Dat raakt het onderwerp ESG! Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) wordt het belang van ESG steeds meer onderstreept. Maar wat houdt ESG precies in en wat betekent dit voor uw bedrijf? En hoe zit het met de CSRD en de CSDDD?

De komende weken informeren wij u via een aantal korte artikelen over deze onderwerpen. In dit artikel leggen we uit waar ESG voor staat en waarom dit voor bedrijven van belang is. Leer waarom het niet alleen verstandig, maar ook essentieel is voor uw bedrijf om met ESG aan de slag te gaan!

Wat is ESG?

ESG ziet op duurzaamheids- en ethische kwesties op alle niveaus van de bedrijfsvoering. ESG bestaat uit drie pijlers: Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). De behoefte om bedrijven niet alleen te beoordelen op hun financiële prestaties, maar ook op hun maatschappelijke impact is de afgelopen jaren flink gegroeid. Bedrijven zouden niet langer de focus moeten leggen op het behalen van winst, maar zouden ook rekening moeten houden met de mens en het milieu. Dit principe, ooit samengevat als de welbekende drietrap ‘People, Planet, Profit’, heeft geleid tot de opkomst van ESG. Het doel van ESG is het identificeren en rapporteren van alle niet financiële risico’s en kansen die verbonden zitten aan de dagelijkse bedrijfsactiviteiten.

Environmental

De pijler Environmental richt zich op de impact die een bedrijf heeft op het milieu. Onder Environmental vallen onder meer kwesties als klimaatverandering, afvalbeheer en- productie, biodiversiteit, CO2-uitstoot, uitstoot van broeikasgassen, energie-efficiëntie, ontbossing en lucht-, water- en landvervuiling. De inspanningen van bedrijven om milieuvriendelijk te handelen en hun impact op het milieu te verkleinen worden onder deze pijler geschaard en beoordeeld.

Social

De pijler Social beoordeelt de bijdrage die een bedrijf levert aan een positieve sociale impact op “de mens”, zoals de werknemers, klanten, (lokale) gemeenschappen en andere (in)direct belanghebbenden. Het gaat daarbij om zaken als bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, betrokkenheid van werknemers, eerlijke arbeids- en handelspraktijken, gezonde en veilige werkomstandigheden, diversiteit en inclusie, gelijke kansen, mensenrechten, gegevensbescherming en privacy, klanttevredenheid en maatschappelijke betrokkenheid. Door te focussen op de sociale pijler vergroten bedrijven de levenskwaliteit van deze stakeholders.

Governance

De pijler Governance gaat over de structuur en het beheer van een bedrijf. Bedrijven worden hier beoordeeld op zaken als (fiscale) transparantie, ethiek en integriteit (bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met corruptie), onafhankelijkheid van bestuurders, de rol van de raad van commissarissen, naleving van wet- en regelgeving, beloningsstructuren en bescherming van aandeelhoudersbelangen. Een goede Governance versterkt het vertrouwen bij de aandeelhouders, bevordert duurzame groei en komt de langetermijnstrategie van een onderneming ten goede.

Waarom is ESG belangrijk?

ESG is essentieel voor bedrijven om duurzaam en verantwoord te ondernemen. Aandacht voor ESG brengt niet alleen voordelen met zich, maar is ook van groot belang vanwege de toenemende wet- en regelgeving op dit gebied.

Hogere aantrekkingskracht en sterkere relaties met belanghebbenden

Uit statistieken blijkt dat duurzaamheidsoverwegingen steeds vaker een rol spelen bij de beslissing om voor een bepaald bedrijf te kiezen. Bedrijven met sterke ESG-prestaties zullen daarom eerder klanten, werknemers en investeerders aantrekken dan concurrerende bedrijven met een lage ESG-score. Een hoge ESG-score bezorgt een bedrijf een goede reputatie. Dit wekt vertrouwen bij belanghebbenden en stakeholders. Bovendien vergroot dit de kans op financiering.

Risicobeheer

ESG draagt bij aan een beter risicobeheer voor bedrijven op het gebied van duurzaamheid. ESG-rapportages bieden inzicht in klimaat- en kredietrisico’s, evenals reputatierisico’s, juridische problemen en misstanden in de toeleveringsketen. Zonder ESG-rapportages zouden deze risico’s mogelijk over het hoofd worden gezien. Door deze risico’s te identificeren kunnen bedrijven tijdig maatregelen nemen om die risico’s te beperken.

Wet- en regelgeving

ESG is ook belangrijk voor bedrijven vanwege de toenemende wet- en regelgeving. Hoewel ESG zelf niet direct voortkomt uit regelgeving, heeft het wel geleid tot de ontwikkeling van diverse nationale en internationale wettelijke instrumenten. Deze wet- en regelgeving stellen een groot deel van ESG verplicht. Rapporteren over duurzaamheid wordt bijvoorbeeld verplicht gesteld door de CSRD. De recent aangenomen richtlijn CSDDD legt bedrijven de verplichting op om hun eigen activiteiten en toeleveringsketen te controleren op duurzaamheid en mensenrechtenschendingen. Over de CSRD en CSDDD verschijnt heel binnenkort een artikel.

Bovendien verwijzen wij naar de verplichting voor grotere werkgevers om de CO2-uitstoot van hun werknemers te rapporteren op grond van het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit, waarover onze collega Julia Schets eerder een artikel geschreven heeft.

Om u een beeld te geven van de verschillende instrumenten waarin de ESG-verplichtingen zijn vastgelegd, wordt hieronder een greep uit (voorstellen voor) nationale en internationale wet- en regelgeving op het gebied van ESG.

Wet- en regelgeving op het gebied van ESG

Nationale wet- en regelgeving – Environment

  1. Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit
  2. Besluit uitgebreide producentenverantwoordelijkheid textiel
  3. Code voor Duurzaamheidsreclame (CDR)
  4. Klimaatwet

Nationale wet- en regelgeving – Social

  1. Wet Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en Raad van Commissarissen (Diversiteitswet)
  2. Wet Oneerlijke Handelspraktijken Landbouw en Voedselvoorzieningsketen
  3. Wet Verplicht stellen Vertrouwenspersoon

Nationale wet- en regelgeving – Governance

  1. De Corporate Governance Code
  2. Wet op het financiële toezicht (Wft)

Europese wet- en regelgeving – Environment

  1. 3R-typegoedkeuringsrichtlijn
  2. Autowrakkenrichtlijn
  3. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
  4. The European Climate Law (Europese klimaatwet)
  5. The European Grean Deal
  6. European Sustainability Reporting Standards (ESRS)
  7. Houtverordening
  8. Richtlijn betreffende energie-efficiëntie
  9. Richtlijn totstandbrenging kader voor eisen inzake ecologisch ontwerp voor energiegerelateerde producten
  10. Richtlijn versterken positieve consument voor de groene transitie door middel van betere informatie en bescherming tegen oneerlijke praktijken
  11. Right to Repair Directive

Europese wet- en regelgeving – Social

  1. Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)
  2. Richtlijn ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen (Richtlijn beloningstransparantie).

Kortom, ESG brengt niet alleen verschillende voordelen mee voor bedrijven, maar ook en vooral en veel verplichtingen. Het is van belang om zicht te krijgen in deze verplichtingen om verantwoord en duurzaam te kunnen ondernemen en juridische problemen te voorkomen.

Heeft u hulp nodig om uw bedrijf te navigeren door het complexe landschap van ESG? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de naleving van ESG-wet- en regelgeving? Neemt u dan gerust contact op Dick van Deventer (d.vandeventer@valegis.com) en Anna Blaauw (a.blaauw@valegis.com) van Valegis Advocaten.