Van een arbeidsovereenkomst is sprake indien de ene partij, (werknemer), zich verbindt in dienst van de andere partij, (werkgever), tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Iedere overeenkomst die voldoet aan deze definitie is een arbeidsovereenkomst. Het maakt hierbij niet uit hoe partijen de overeenkomst hebben genoemd. Als in de overeenkomst tussen partijen de elementen persoonlijke arbeid, loon én gezagsverhouding aanwezig zijn, is sprake van een arbeidsovereenkomst. Wat arbeid en loon betekent, is vaak wel duidelijk. Dat geldt niet voor het element “gezagsverhouding”. In het kort houdt dit in dat de werkgever aan de werknemer mag vertellen welk werk hij/zij moet doen, wanneer en hoe dat moet worden gedaan. Ook houdt dit bijvoorbeeld in dat de werknemer gebonden is aan het bedrijfsreglement, zoals ten aanzien van ziekmelding en het opnemen van vakantie.
Als sprake is van een arbeidsovereenkomst, heeft dat belangrijke gevolgen. Op een arbeidsovereenkomst is namelijk het arbeidsrecht van toepassing. Het arbeidsrecht kent veel (voornamelijk dwingende) bepalingen ter bescherming van de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de loondoorbetalingsplicht bij ziekte, opbouw vakantiedagen en de (beperkte) ontslagmogelijkheden. Daarnaast is een werkgever bij een arbeidsovereenkomst over het betaalde loon loonheffingen en sociale premies verschuldigd. Ook kan de werknemer in beginsel niet zomaar worden ontslagen. De werkgever is gebonden aan het ontslagrecht. Lees hier meer over het ontslagrecht.
Overeenkomst van opdracht
Het kan lastig zijn een arbeidsovereenkomst te onderscheiden van een overeenkomst van opdracht, op basis waarvan bijvoorbeeld een ZZP-er werkt. Beide overeenkomsten houden immers in dat de ene partij tegen betaling (bijvoorbeeld van een uurtarief) werkzaamheden verricht voor de andere partij. Bij een overeenkomst van opdracht is echter geen sprake van het element “gezag”. Lees hier meer over de overeenkomst van opdracht en de ZZP-er.
Totstandkoming arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Hoewel het voor de totstandkoming geen vereiste is, is het verstandig de overeengekomen arbeidsvoorwaarden vooraf schriftelijk vast te leggen zodat hierover achteraf geen onduidelijkheid kan bestaan. In de arbeidsovereenkomst kan eveneens worden opgenomen of een bedrijfsreglement of een CAO van toepassing is.