In de praktijk is nog steeds behoefte aan minder traditionele vormen van arbeid dan de overeenkomst voor onbepaalde tijd, met een vast aantal uren. Denk aan oproepovereenkomsten, de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, de uitzendovereenkomst, payrolling en de zelfstandige zonder personeel. Valegis Advocaten kan u over al deze vormen van arbeid adviseren.
Oproepovereenkomst
De wet definieert een oproepovereenkomst als de overeenkomst waarbij:
- de omvang van de arbeid niet is vastgelegd als één aantal uren per tijdseenheid van:
– ten hoogste een maand; of
– ten hoogste een jaar en het recht op loon van de werknemer gelijkmatig is gespreid over die tijdseenheid; of
- de werknemer geen recht heeft op het naar tijdruimte vastgestelde loon als hij niet gewerkt heeft.
0-uren- en min/max-contracten vallen hieronder. Neem in geval van twijfel contact op met een van de arbeidsrechtspecialisten van Valegis Advocaten.
Als er sprake is van een oproepovereenkomst, moet u als werkgever de oproepkracht ten minste vier dagen van tevoren oproepen. Doet u dat niet, dan hoeft de werknemer niet te komen werken. Bij cao kan deze oproeptermijn worden verkort tot 24 uur.
Trekt u de oproep vervolgens binnen vier dagen weer in, dan behoudt de oproepkracht het recht op loon over de periode waarvoor hij was opgeroepen. Zonder dat de oproepkracht werkt, moet u dan dus wel loon betalen.
“Steeds als de oproepovereenkomst één jaar heeft geduurd”, is de oproepwerkgever verplicht de oproepkracht een aanbod te doen voor een arbeidsovereenkomst voor het gemiddelde aantal uren dat hij in het voorafgaande jaar gewerkt heeft. Ook hier geldt: voldoet u niet aan deze verplichting, dan heeft de oproepkracht recht op loon over het gemiddelde aantal uren.