Internationaal opererende bedrijven, dienstverleners, met werknemers of zelfstandigen, grensoverschrijdende arbeid komt in diverse vormen en steeds meer voor. Waar houd je rekening mee (arbeidsrechtelijk) als een werknemer tijdelijk in een ander EU-land werkzaamheden gaat verrichten? Welke arbeidsvoorwaarden zijn van toepassing op dienstverleners die tijdelijk werkzaamheden in Nederland komen verrichten?
In alle gevallen (binnen zowel als buiten de EU) is het zaak vooraf een uitzending juridisch goed te structureren, waarbij onderwerpen als sociale zekerheid en fiscaliteit ook van zeer groot belang zijn. Ook vergunningen en visa (voor arbeid en verblijf) kunnen een grote rol spelen in de structurering van een uitzending.
Binnen de EU speelt de detacheringsrichtlijn (96/71/EG) sinds eind jaren negentig een belangrijke rol in het speelveld van detacheringen, waarin kort gezegd is bepaald dat binnen de EU gedetacheerde werknemers recht hebben op gelijke behandeling en een minimum (harde kern) aan arbeidsvoorwaarden, zoals minimumloon, werk- en rusttijden, vakantiedagen en arbeidsomstandigheden. Na de implementatie van de handhavingsrichtlijn (2014/67EU), is recentelijk richtlijn 2018/957EU aangenomen welke in 2020 tot een herziening van de Europese detacheringsbepalingen leidt.