Skip to main content

Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden harmoniseren

Stel: uw onderneming gaat fuseren met een andere onderneming. Of u wilt een bedrijf overnemen. In beide ondernemingen gelden andere arbeidsvoorwaarden, waardoor werknemers voor hetzelfde werk anders beloond worden. Kunt u de arbeidsvoorwaarden harmoniseren om deze ongelijkheid weg te nemen?

Overgang van onderneming

Wanneer er sprake is van een overgang van onderneming in de juridische zin van het woord (artikel 7:662 en verder van het Burgerlijk Wetboek), gaan op het moment van de overgang (fusie) de arbeidsvoorwaarden mee over. Dan kunnen de arbeidsvoorwaarden dus niet geharmoniseerd worden.

Daarna kunnen de arbeidsvoorwaarden gewijzigd worden binnen dezelfde grenzen als dat normaal gesproken mogelijk is. Daarbij geldt wel dat de overgang van onderneming op zichzelf geen grond voor een wijziging kan opleveren. Het lastige hiervan is dat de reden om de arbeidsvoorwaarden na een fusie te willen harmoniseren/wijzigen nu juist vaak wel te maken heeft met de overgang van onderneming. Door de overgang zijn er immers verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten binnen één bedrijf.

Kan er dan nooit tot harmonisatie worden overgegaan?

In de literatuur en lagere rechtspraak zijn aanwijzingen te vinden dat economische, technische of organisatorische redenen (‘ETO-redenen’) onder omstandigheden grond voor de wijziging zouden kunnen opleveren. De ‘gewone’ regels van het eenzijdig wijzigen van de arbeidsvoorwaarden zijn dan van toepassing.

Als er een eenzijdig wijzigingsbeding (artikel 7:613 van het Burgerlijk Wetboek) op papier staat, de werkgever een objectief bepaalbaar zwaarwegend belang heeft en het belang van de werknemer naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid voor het belang van de werkgever moet wijken, kan een arbeidsvoorwaarde worden gewijzigd.

Gewijzigde omstandigheden

Harmonisering is ook mogelijk wanneer er sprake is van gewijzigde omstandigheden op het werk en de werkgever een redelijk voorstel doet, dat redelijkerwijs niet door de werknemer kan worden afgewezen. Dan doet u een beroep op goed werkgever- en werknemerschap (artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek).

U kunt de werknemers natuurlijk ook altijd verzoeken akkoord te gaan met geharmoniseerde arbeidsvoorwaarden.

Wat in een specifiek geval handig is om te doen, hangt van verschillende factoren af, waaronder de impact van de wijzigingen. Breng daarom ruim voor de fusie samen met Valegis Advocaten in kaart welke arbeidsvoorwaarden in welke onderneming gehanteerd worden en wat er eventueel gewijzigd wordt. Daarbij besteden we ook aandacht aan de betrokkenheid van de ondernemingsraad en het aanbieden van een overgangsperiode of compensatieregeling. Dan wordt de kans groter dat de wijziging redelijk is!

De ondernemingsrecht advocaten van Valegis staan u ook graag bij bij het opstellen van alle benodigde overeenkomsten rondom een fusie en overname en het doen van een due dilligence onderzoek.

Onze ervaren advocaten denken graag met u mee.

Wij staan voor u klaar!

Kom direct in contact

Valegis Advocaten gevestigd in Den Haag & Amsterdam

Contact

Kantoor Den Haag

World Trade Center
Toren C, 11de verdieping
Pr. Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag

Kantoor Amsterdam

NEWDAY
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam

× Hoe kan ik u helpen?