Skip to main content

Onderwijs

Openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs

Lange tijd was er verschil tussen medewerkers in het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs; medewerkers in het openbaar onderwijs waren ambtenaren en medewerkers in het bijzonder onderwijs waren werknemers. Vanaf 2020 is dit verschil gelijkgetrokken. Alle medewerkers in het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs zijn nu werknemers.

Arbeidsrecht

Doordat de medewerkers in het onderwijs werknemers zijn, is het arbeidsrecht op hen van toepassing. Dit betekent dat de werkgever geen eenzijdig ontslagbesluit kan nemen, maar een ontslagprocedure dient te voeren bij het UWV of de kantonrechter. Dit is slechts anders in specifieke gevallen, bijvoorbeeld bij een ontslag op staande voet of een ontslag tijdens de proeftijd. Meer informatie over het arbeidsrecht kunt u hier vinden.

Cao’s

De arbeidsvoorwaarden voor het onderwijs zijn geregeld in de verschillende onderwijscao’s. Zo is er een cao voor het primair onderwijs en een voor het voortgezet onderwijs, maar ook het MBO, HBO en WO hebben een eigen cao. Deze cao’s hebben allen eigen arbeidsvoorwaarden en regelingen, waar over wij u kunnen adviseren.

Onze ervaren advocaten denken graag met u mee.

Wij staan voor u klaar!

Kom direct in contact

Valegis Advocaten gevestigd in Den Haag & Amsterdam

Contact

Kantoor Den Haag

World Trade Center
Toren C, 11de verdieping
Pr. Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag

Kantoor Amsterdam

NEWDAY
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam

× Hoe kan ik u helpen?