Een statutair bestuurder bestuurt een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een NV of een BV. Een statutair bestuurder wordt meestal benoemd door de Algemene vergadering van Aandeelhouders. De benoeming van een statutair bestuurder vindt plaats door middel van een geldig benoemingsbesluit. Daarnaast moet de statutair bestuurder die positie hebben geaccepteerd. Degene die statutair bestuurder is, moet worden ingeschreven in de Kamer van Koophandel.
(Vaak) ook werknemers
Statutair bestuurders zijn vaak ook werknemer van de onderneming die zij besturen. De statutair bestuurder heeft dan ook een arbeidsovereenkomst met de onderneming: de bestuurder is dan niet alleen werknemer maar vertegenwoordigt ook de vennootschap. Dit betekent dat een statutair bestuurder zowel een arbeidsrechtelijke als vennootschapsrechtelijke band heeft met de onderneming waar hij of zij werkt. Dit speelt een belangrijke rol bij het ontslag van een statutair bestuurder.
Ontslag
Een statutair bestuurder kan worden ontslagen door het orgaan dat bevoegd is om de bestuurder te benoemen. Dat is veelal de algemene vergadering van aandeelhouders en gebeurt door middel van een ontslagbesluit. De bestuurder dient vooraf te worden gehoord en de bestuurder heeft een raadgevende stem. Hiermee komt in principe automatisch een einde aan zowel de positie van statutair bestuurder als aan de positie van werknemer. De arbeidsovereenkomst van de statutair bestuurder eindigt dan.
Als sprake is van een opzegverbod – bijvoorbeeld omdat de statutair bestuurder ziek en arbeidsongeschikt is – of als er andere afspraken zijn gemaakt over het beëindigen van deze positie, blijft de statutair bestuurder werknemer.
Een statutair bestuurder die is ontslagen en van wie ook de arbeidsovereenkomst is beëindigd, heeft, net als de ‘gewone’ werknemer, recht op de wettelijke transitievergoeding. De statutair bestuurder kan ook naar de rechter stappen om het ontslagbesluit aan te vechten en om te proberen een billijke vergoeding te krijgen.