Skip to main content

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurders van een vennootschap kunnen zowel intern als extern aansprakelijk worden gesteld

De besloten vennootschap is een populaire rechtspersoon voor ondernemers. Dit is mede vanwege het feit dat de vennootschap als rechtspersoon aansprakelijk is voor zijn eigen gedragingen en schulden en de bestuurder in privé (in beginsel) niet persoonlijk aansprakelijk is voor de gedragingen en schulden van de vennootschap. Echter, bestuurders van een vennootschap die in de veronderstelling zijn dat zij nimmer persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de vennootschap of voor hun gedragingen in hun hoedanigheid als bestuurder, komen bedrogen uit. De bestuurder kan in bepaalde gevallen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Wanneer dit gebeurt spreken we van ‘bestuurdersaansprakelijkheid’.

Bestuurders van een vennootschap kunnen zowel intern als extern aansprakelijk worden gesteld. Interne bestuurdersaansprakelijkheid ziet op de aansprakelijkstelling van de bestuurder door de vennootschap. Externe bestuurdersaansprakelijkheid houdt in dat de bestuurder aansprakelijk is tegenover derden. Hierbij kan gedacht worden aan schuldeisers van de vennootschap of de curator in geval van faillissement.

Wenst u iemand als bestuurder aansprakelijk te stellen? Wordt u zelf als bestuurder aansprakelijk gesteld? Of heeft u vragen over dit thema? De ondernemingsrecht advocaten van Valegis hebben veel ervaring op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid en helpen u graag.

Voor de vereniging en stichting worden per 1 juli 2021 de regels aangescherpt met betrekking tot aansprakelijkheid van bestuurders bij faillissement. Meer informatie over de aansprakelijkheid van bestuurders bij de vereniging of de stichting is te vinden via: Wet bestuur en toezicht rechtspersonen.

Onze ervaren advocaten denken graag met u mee.

Wij staan voor u klaar!

Kom direct in contact

Valegis Advocaten gevestigd in Den Haag & Amsterdam

Contact

Kantoor Den Haag

World Trade Center
Toren C, 11de verdieping
Pr. Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag

Kantoor Amsterdam

NEWDAY
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam

× Hoe kan ik u helpen?