Skip to main content

Eigenrisicodragerschap

Het eigenrisicodragerschap van de WGA en/of voor de Ziektewet

Een werkgever kan ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden van de WGA en/of voor de Ziektewet. Dit houdt in dat het UWV de WGA en/of de Ziektewet uitvoert en alle besluiten neemt aangaande de Ziektewet uitkeringen en sommige besluiten aangaande de WGA-uitkering, maar dat de (voormalig) werkgever de kosten van de uitkering betaalt in plaats van een premie.

Ook heeft de werkgever re-integratieverplichtingen ten opzichte van de voormalig werknemer gedurende de tijd dat deze een Ziektewetuitkering ontvangt. Als deze verplichtingen niet nagekomen worden door de werkgever, dan kan het UWV de periode van de Ziektewetuitkering verlengen. Is er sprake van een (voormalig) werknemer met een WGA-uitkering, dan heeft de eigenrisicodrager ook re-integratieverplichtingen.

Komt een uitkeringsgerechtigde zijn verplichtingen niet na, zoals het verrichten van passende arbeid of het verschijnen op het spreekuur van de bedrijfsarts, dan heeft de eigenrisicodrager bepaalde bevoegdheden. Een eigenrisicodrager voor de WGA kan maatregelen opleggen, zoals het tijdelijk stoppen van de WGA-uitkering. Een eigenrisicodrager voor de Ziektewet heeft deze bevoegdheid niet, maar kan wel besluiten voorbereiden voor het UWV.

Wij kunnen u adviseren over het eigenrisicodragerschap van de WGA en de Ziektewet. Zo kunnen wij u adviseren over de re-integratieverplichtingen van de werkgever of de werknemer, maar ook over welke sanctie opgelegd kan worden als een (voormalig) werknemer zijn verlichtingen niet nakomt.

Onze ervaren advocaten denken graag met u mee.

Wij staan voor u klaar!

Kom direct in contact

Valegis Advocaten gevestigd in Den Haag & Amsterdam

Contact

Kantoor Den Haag

World Trade Center
Toren C, 11de verdieping
Pr. Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag

Kantoor Amsterdam

NEWDAY
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam

× Hoe kan ik u helpen?