Als een werknemer een WIA-uitkering krijgt, kunnen er wijzigingen opspelen in zijn gezondheid. Deze wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor de soort uitkering die de werknemer ontvangt en dat kan weer gevolgen hebben voor de (voormalig) werkgever.
Als de beperkingen van de werknemer toenemen en er sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid kan er alsnog recht zijn op een IVA-uitkering. Deze uitkering komt niet ten laste van de eigenrisicodrager en ook wordt er geen rekening met deze uitkering gehouden bij het vaststellen van de gedifferentieerde premie.
Andersom is het ook mogelijk: de werknemer met een IVA-uitkering heeft minder beperkingen. Indien deze werknemer meer dan 20% van het maatmaninkomen gaat verdienen, dan volgt er na een jaar een herbeoordeling door het UWV om te bepalen of de werknemer in aanmerking komt voor een WGA-uitkering in plaats van een IVA-uitkering.
Een werkgever of een werknemer kunnen bij wijzigingen een herbeoordeling aanvragen bij het UWV. Het UWV bepaalt dan of een herbeoordeling nodig is.
Wijzigingen na afwijzing WIA-uitkering
Als een werknemer een WIA-uitkering heeft aangevraagd, maar deze is afgewezen, kan een toename van klachten leiden tot het alsnog toekennen van de WIA-uitkering. Vereist is dan wel dat de werknemer (toenemend) arbeidsongeschikt wordt als gevolg van dezelfde oorzaak.
De no risk polis
Ook is het mogelijk dat de werkgever aanspraak kan maken op de no risk polis. Dit kan onder meer als de werknemer in dienst is gebleven nadat hem een WIA-uitkering is toegekend en hij arbeidsongeschikt wegens ziekte wordt binnen vijf jaar na de start van de WIA-uitkering of als een werknemer met een WIA-uitkering in dienst wordt genomen en hij arbeidsongeschikt wegens ziekte wordt tijdens de eerste vijf jaar van het dienstverband.
Advies?
Uiteraard kunnen wij u adviseren over de juridische gevolgen van wijzigingen in de gezondheid van uw werknemer en de financiële consequenties van deze wijzigingen.