2 minuten leestijd

Je kunt een hoop repareren met ducttape maar niet merkinbreuk. Zo ondervond autohandelaar Kitcar Collection vorige week in een procedure die tegen haar was aangespannen door luxe-autofabrikant Ferrari (ECLI:NL:RBDHA:2021:6352). Het te koop aanbieden van een niet van Ferrari afkomstige kitcar met (look-alike) Ferrari logo’s is in strijd met de merkrechten van Ferrari, aldus de rechtbank. Dat Kitcar Collection de advertentiefoto’s zo heeft bewerkt dat de logo’s hierop niet te zien zijn en dat zij logo’s op de kitcar heeft afgeplakt met ducttape, doet hier niet aan af.

Kitcar Collection verhandelt kitcars: zelfbouwvoertuigen waarvan de onderdelen zelfstandig of als set door de producent aan de koper worden geleverd. De centrale mechaniek van deze kitcars, zoals het chassis, de remmen en de motor, komt veelal uit een donorvoertuig. In 2018 koopt Kitcar Collection een kant-en-klare kitcar in de Verenigde Staten en importeert zij deze in Nederland. Op een aantal onderdelen van deze kitcar staat een (look-alike) logo van Ferrari. Eenmaal in Nederland, wordt de kitcar door Kitcar Collection te koop aangeboden op haar website en in een advertentie op Speurders.nl. Twee (nagenoeg) identieke Ferrari logo’s zijn daarbij door Kitcar Collection afgeplakt met ducttape. De resterende logo’s zijn (alleen) in de advertentiefoto’s afgeschermd. Ferrari krijgt hier kennis van en laat conservatoir beslag leggen op de kitcar.

In dit geding stelt Ferrari (onder meer) dat Kitcar Collection inbreuk maakt op een aantal aan haar toekomende merkrechten en vordert vernietiging van de in beslag genomen kitcar. Kitcar Collection voert verweer en stelt dat het bewerken van de advertentiefoto’s en het afplakken van de (look-alike) Ferrari logo’s op de kitcar eraan in de weg staat dat deze logo’s door haar ‘in het economisch verkeer worden gebruikt’. En zonder gebruik in het economisch verkeer geen merkinbreuk, zo volgt uit de door Ferrari ingeroepen rechtsgrond.

De rechtbank volgt de lijn van Ferrari en concludeert dat wel degelijk sprake is van gebruik in het economisch verkeer. Zij overweegt hiertoe dat het gegeven dat de logo’s niet op de advertentiefoto’s te zien zijn, niet wegneemt dat een potentiële koper hiermee kan worden geconfronteerd bij het bezichtigen van de kitcar. “Daarmee is sprake van het aanbieden onder gebruikmaking van deze tekens, hetgeen neerkomt op gebruik in het economisch verkeer”, aldus de rechtbank. Datzelfde geldt voor de met ducttape afgeplakte logo’s. De rechtbank: “De (potentiële) koper van de kitcar kon de tape eenvoudig verwijderen, zoals een onderzoeker van Ferrari ook heeft gedemonstreerd. Daarmee staat inbreuk op de merken vast.” Vernietiging van de kitcar, als verzocht door Ferrari, gaat de rechtbank echter te ver. In plaats daarvan beveelt de rechtbank Kitcar Collection om de logo’s te verwijderen en definitief te vernietigen.

Wilt u meer weten over merkinbreuk? Ons ondernemingsrechtteam is graag bereid vrijblijvend met u van gedachten te wisselen.