Skip to main content

Het Peter Principe, ook wel het Peter Effect genoemd, is een bekend fenomeen in het bedrijfsleven. Het gaat uit van de, onterechte, gedachte dat mensen die goed presteren in hun huidige functie, tevens over leidinggevende capaciteiten zouden beschikken. Niet zelden blijkt dat zo iemand helemaal niet geschikt is voor een leidinggevende rol en meer verantwoordelijkheid; het Peter Principe.

Dit principe is van toepassing op veel organisaties, waar mensen, min of meer vanzelfsprekend, worden bevorderd naar leidinggevende functies op basis van hun prestaties in hun huidige rol, in plaats van op basis van hun leiderschapskwaliteiten. Dit leidt dan tot een teleurstelling voor beide partijen; werkgever en werknemer. Doodzonde; de organisatie loopt vast en wordt inefficiënt, omdat degene in de  leidinggevende positie niet in staat is om effectief te leiden en te coachen. En, zo leert de ervaring, ook de leidinggevende strandt omdat hij niet dat doet waar hij goed in is en plezier in heeft.

Om dit Peter Effect te voorkomen, is het belangrijk om te onderzoeken of iemand daadwerkelijk geschikt is voor een leidinggevende rol, in plaats van alleen te kijken naar zijn prestaties in zijn huidige functie. Dit kan door middel van beoordelingen en assessments, die gericht zijn op de specifieke eisen van de nieuwe functie. Op deze manier kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze de juiste mensen op de juiste plekken hebben, vermijden ze het Peter Effect en wordt veel gedoe voor alle partijen voorkomen!

Heeft u vragen hierover of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen dan kunt u contact met mij opnemen: Myrthe S.J. Steenhuis via 06-13371930 of  m.steenhuis@valegis.com.

Valegis Advocaten

Valegis Advocaten, with offices in The Hague and Amsterdam, is the law firm for (international) entrepreneurs and companies; modern legal services, clear, pragmatic, solution-oriented and with integrity.

× Hoe kan ik u helpen?