Discussienota Commissie Borstlap & Wetboek van Werk 2025
“Never a dull moment” in het arbeidsrecht: in mei van dit jaar is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. Daardoor gaat vanaf 1 januari 2020 in het arbeidsrecht het een en ander veranderen. Over 4 belangrijke onderwerpen uit de WAB hebben wij de afgelopen tijd verschillende updates geschreven: de WAB algemeen, de oproepkracht, de ketenregeling, de transitievergoeding en ten slotte de cumulatiegrond.
De inkt van de WAB was nog niet droog of er zijn in juni alweer nieuwe ideeën verschenen. De Commissie Regulering van Werk, ook wel de Commissie Borstlap genoemd, heeft zich gebogen over grote, abstractere vragen als: Wat is de waarde van werk? Los daarvan heeft de expertgroep van de VAAN-VvA (Vereniging voor Arbeidsrecht Advocaten Nederland & Vereniging voor Arbeidsrecht) een concept Wetboek van Werk 2025 gepubliceerd met ideeën over concretere regels voor een vernieuwd arbeidsrecht.
Discussienota commissie borstlap
De Commissie Borstlap denkt voorlopig in 5 richtingen:
- Richt regels op een meer gelijk speelveld voor alle werkenden.
Dezelfde, ook fiscale regels moeten gelden voor werknemers én werkenden met een ongelijke onderhandelingspositie. - Bevorder wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid van alle werkenden.
Het moet vanzelfsprekend zijn om noodzakelijke vaardigheden en kennis te onderhouden, ongeacht de arbeidsrelatie, het soort contract of de leeftijd van de werkende. - Stimuleer volwaardige participatie op de arbeidsmarkt.
Mensen niet aan de kant laten staan, (meer) werken laten lonen en langdurige werkloosheid voorkomen. - Maak regels robuust, uitlegbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar.
Het reduceren van het aantal contractsvormen tot zelfstandig ondernemer versus werknemer, alleen een tijdelijk contract waar dat noodzakelijk is. - Stem nieuwe regels af op de verantwoordelijkheid voor goed werk-/opdrachtgeverschap en goed werk-/opdrachtnemerschap.
Wetboek van werk 2025
De VAAN-VvA-expertgroep die losstaat van de Commissie Borstlap, heeft een concept Wetboek van Werk 2025 ontwikkeld dat misschien niet geheel toevallig gebaseerd is op vergelijkbare uitgangspunten. Dit Wetboek leidt vervolgens tot de volgende belangrijke wijzigingen van het arbeidsrecht:
Als deze wijzigingen in 2025 zouden ingaan, is dat revolutionair te noemen. In het bijzonder op het gebied van de kortere loondoorbetaling tijdens ziekte voor de werkgever (nu 2 jaar), en het ontbreken van een preventieve ontslagtoets. Dan zou ons de gang naar het UWV en de kantonrechter gespaard kunnen blijven om een redelijk ontslag te kunnen geven.
Valegis Advocaten volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt u op de hoogte!
Dit artikel is geschreven door Daniëlle Edelenbosch.