Skip to main content

Dat modehuizen zich laten inspireren door collecties van hun concurrenten is niet van vandaag of gisteren. Dat is hoe trends ontstaan. Daarbij speelt inspiratie een belangrijke rol voor innovatie. Doordat ontwerpers vrij zijn om hun eigen invulling te geven aan mode in een bepaalde stijl of trend, krijgen consumenten gelegenheid om hun voorkeur te ontwikkelen. Items die beantwoorden aan de breedstgedragen voorkeur worden het meest verkocht en blijven op de markt.

Naast het algemene belang van inspiratie en innovatie staat het belang van ontwerpers om op een gepaste manier geëerd en beloond te worden voor hun werk. Het auteursrecht heeft het doel hier balans in te vinden. Dit recht bepaalt dat het niet is toegestaan om een nieuw ontwerp dusdanig op een bestaand ontwerp te laten lijken dat sprake is van ‘overeenstemmende totaalindrukken’. Dat geldt wel alleen als het eerdere werk, dat tot de inspiratie heeft geleid, creatief genoeg is om via het auteursrecht beschermd te worden. De drempel voor auteursrechtelijke bescherming is evenwel laag.

De kraalpatronen van BYLIMA op haar shawlmodellen ‘Skafos Diadromi’ (bloempatroon van, afwisselend, lange stenen in kruisvorm en kleine ronde stenen in bladvorm, geplaatst rondom een kern die bestaat uit zeven kleine steentjes) en ‘Diamond Pendant’ (ruitpatroon met steel van langwerpige zij-aan-zij gepositioneerde steentjes) bevatten volgens de rechtbank Amsterdam voldoende creatieve keuzes van de ontwerper om auteursrechtelijk beschermd te zijn.

De beschermingsomvang bij gebruiksvoorwerpen als shawls is beperkt. Andere kenmerkende elementen van de shawls van BYLIMA, zoals het gebruik van bepaalde stoffen om een luxe uitstraling te creëren, de effen kleur van de shawls en het gegeven dat de shawls in meer kleuren worden aangeboden, zijn naar het oordeel van de rechtbank Amsterdam te algemeen om auteursrechtelijke bescherming aan te ontlenen.

Toch wordt met de shawls van LA MERE MODESTY auteursrechtinbreuk gemaakt. De beschermde creatieve kralenpatronen van BYLIMA zijn in zoverre door LA MERE MODESTY in haar shawls overgenomen dat LA MERE MODESTY geen eigen creatief werk tot stand heeft gebracht.

Inspireren mag, namaken niet. De grijze zone laat zich voorspellen door eerdere rechterlijke uitspraken.

Heeft u te maken met copycats of twijfelt u of een voorgenomen ontwerp te dicht tegen een bestaand ontwerp aanschurkt? Neem contact met ons op om vrijblijvend van gedachten te wisselen.

× Hoe kan ik u helpen?