Skip to main content

Het is bijna zover: kerst. Een tijd die wordt geassocieerd met liefde en saamhorigheid, vrede en hoop en gezelligheid. Toch zijn er veel arbeidsrechtelijke uitspraken te vinden waarbij kerst een rol heeft gespeeld. Hieronder een kleine selectie.

De rechtbank Midden-Nederland heeft onlangs geoordeeld over een aankondiging van een staking rond de kerstdagen bij alle apotheken die de cao Apotheken toepassen, met uitzondering van zogenoemde dienstapotheken. De werkgeversorganisaties ASKA en WZOA vorderden dat het CNV en FNV zou worden verboden om in de periode van 23 december 2024 tot en met 5 januari 2025 een staking of andere collectieve actie te organiseren.

Een beperking of uitsluiting van het recht op collectieve actie is slechts gerechtvaardigd als dat maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk is. Daarvan is sprake als de staking een duidelijke en onmiddellijke bedreiging vormt voor het leven, de gezondheid en/of de vrijheden van personen. Gezien de functie van apotheken in de gezondheidszorg was er sprake van een dergelijke situatie volgens de rechtbank Midden-Nederland.  Het niet goed functioneren van apotheken kan ernstige gevolgen hebben voor mensen die medische zorg nodig hebben. De staking zou ertoe leiden dat  apotheken gedurende negen achtereenvolgende dagen dicht zouden zijn vanwege de feestdagen, hetgeen een risico voor de volksgezondheid kon opleveren en patiënten door de sluiting van de apotheken – mogelijk onherstelbare – schade konden lijden aan hun gezondheid doordat zij niet op tijd de medicijnen zouden krijgen.  Dit leidde ertoe dat de rechtbank een verbod oplegde om te staken tussen 23 tot 30 december 2024. ( link naar de uitspraak )

De rechtbank Noord-Holland heeft dit jaar geoordeeld dat een medewerker van Post NL terecht op staande voet was ontslagen nadat zij een kerstpakket en een high value pakket (met daarin een telefoon) had opengemaakt en verstopt. Hiermee had zij in strijd met de gedragslijn gehandeld. De werknemer had, behalve haar nieuwsgierigheid geen verklaring kunnen geven voor haar gedrag. Dit leidde ertoe dat zij geen recht had op een transitievergoeding. ( link naar de uitspraak )

Ook was er volgens de Rechtbank Zeeland-West-Brabant sprake van een rechtsgeldig ontslag op staande voet bij een werknemer die als afwasser werkte en op het drukste moment van de drukste dag van het jaar (tweede kerstdag) naar huis ging toen hij zijn kerstgratificatie had ontvangen. Hij zei dat hij keelpijn had, maar had tot dat moment geen medische klachten geuit en ook zijn collega’s hadden niets gemerkt. De kantonrechter overwoog dat keelpijn op zich bovendien niet hoeft te betekenen dat iemand niet in staat is arbeid te verrichten. Van de werknemer had dus mogen worden verwacht dat hij, gegeven het belang van zijn werkgever bij een afwashulp die avond, zijn dienst af zou maken. ( link de uitspraak )

Moraal van het verhaal: Arbeidsrecht never sleeps. Fijne kerstdagen gewenst!

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u contact opnemen met Rigje Rosier via r.rosier@valegis.com.