Skip to main content

Als u in de supermarkt een gouden paashaas met rode strik en belletje ziet dan denk u natuurlijk direct aan… PRECIES de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli.

Het uiterlijk van dit bekende chocoladehaasje, dat al ruim 70 jaar op vele paastafels prijkt, is door Lindt & Sprüngli in Zwitserland als driedimensionaal vormmerk geregistreerd.

Nicht amüsiert waren de Zwitsers dan ook toen Lidl in 2017 een eigen gouden haasje op de markt bracht. Het exemplaar van Lidl had een gele strik met bel. Merkinbreuk, vond Lindt & Sprüngli, die de kwestie in 2017 voor de rechter bracht. Niets daarvan, vond Lidl en werd daarin gevolgd door de Zwitserse rechtbank die oordeelde dat de hazen genoeg verschil vertoonden.

Lindt & Sprüngli ging tegen deze uitspraak in beroep en op 30 augustus 2022 maakte het Bundesgericht (de hoogste rechterlijke instantie van Zwitserland) een eind aan dit langdurige hazengevecht.

Daarin stelde het voorop dat het uiterlijk van de paashazen van Lindt & Sprüngli voldoende bij het publiek is ingeburgerd om als merk te kunnen worden herkend. Daarnaast is sprake van verwarringsgevaar door de gelijkenis tussen de paashazen van Lidl en Lindt & Sprüngli. In beide gevallen is sprake van i) een goudkleurige haas ii) met een strikje, iii) een belletje en iv) ook de houding van de hazen is hetzelfde. Dit leidt tot duidelijke associaties van de Lidl-haas met de Lindt & Sprüngli-haas. In het geheugen van het publiek zijn de hazen niet van elkaar te onderscheiden.

Lidl mag haar chocoladehazen niet meer op de markt brengen en moet de voorraad indrukmakende verpakkingen (folie met strikken en bellen) vernietigen.

Bij Valegis Advocaten adviseren wij producenten bij de vormgeving en bescherming van hun producten en productverpakkingen. Weten wat wij voor uw praktijk kunnen betekenen? Neem contact op met Julia Mascini (j.mascini@valegis.com).

× Hoe kan ik u helpen?