2 minuten leestijd

Zoals bekend wellicht is ons kantoor gespecialiseerd in franchise. We werken voor Nederlandse en internationale formules, vaak met een oorsprong in Amerika, Engeland of Azië.

Voor deze internationale franchiseketens lijkt een tendens te ontstaan waarbij master franchise relaties aangegaan worden. Bij een master franchise relatie wordt door de (master)franchisegever aan de (master)franchisenemer het recht verstrekt om een bepaald gebied, bijvoorbeeld Nederland, te ontwikkelen. De master franchisenemer sluit vervolgens franchiseovereenkomsten met de franchisenemers in het toegekende gebied. Bij de master licentie wordt vaak een area development agreement gesloten. Daarin wordt geregeld hoe, waar en wanneer vestigingen geopend dienen te worden.

Veel master franchisegevers willen hun eigen recht van toepassing verklaren op de master licentie. Dat is bijna altijd onmogelijk als gevolg van de Nederlandse Franchisewet die dwingend voorschrijft dat Nederlands recht op alle franchiseovereenkomsten van toepassing is. En de scope van het begrip franchiseovereenkomsten is breed zodat de master franchiseovereenkomst daar ook onder zal vallen evenals de area development overeenkomst. En dus krijgen we ook bij master franchising te maken met de wachttijd, het PID, de regels omtrent goodwill en inspraak enz.

We merken dat de Nederlandse wet regelmatig weerstand oproept bij internationale franchisegevers. Ook zij zullen er echter aan moeten geloven en ervoor moeten zorgen dat hun (master) franchiseovereenkomsten voldoen aan de wet. Veel hebben daar nog een weg te gaan. Let op: de wet is al van toepassing op alle nieuwe en verlengde (master) franchiseovereenkomsten sinds 1 januari 2021 en voor de enige drie onderdelen die profiteren van het overgangsrecht, is dat aan het eind van dit jaar ook voorbij.

Wij roepen ook de internationale ketens aan om de (master) franchiseovereenkomsten van hun keten aan te passen! Natuurlijk kan het franchiseteam van Valegis Advocaten daarbij helpen, neem dan contact op met ons franchiseteam via t.vandermaas@valegis.com of (06) 42162929.