Onlangs ontving het Europese merkenbureau (‘EUIPO’) wel een heel opvallende merkaanvraag. Een afbeelding van een geabstraheerde konijnensnoet, u ziet hem hierboven staan (rechts). De waren waarvoor het merk werd aangevraagd: kleding en seksspeeltjes.
Mercis (houder van de intellectuele-eigendomsrechten tot Dick Bruna’s werk) maakt bezwaar tegen de merkaanvraag. Omdat Mercis het uiterlijk van ’s werelds meest geliefde konijn ook als beeldmerk voor kleding heeft geregistreerd, is dat deel van de aanvraag gemakkelijk getackeld. De merkaanvraag lijkt zo sprekend op de ingeschreven beeldmerken van Mercis, aldus het merkenbureau, dat sprake is van verwarringsgevaar en om die reden wordt dit deel van de merkaanvraag niet gehonoreerd.
Maar hoe zit het met seksspeeltjes? Daarvoor heeft Mercis geen merk geregistreerd. De verwarringsgevaar-vlieger gaat hier dus niet op. Reden waarom Mercis het op dit punt over een andere boeg gooit: die van de warenoverstijgende bekendheid van haar merken. Mercis betoogt dat haar Nijntje-merken zo bekend zijn dat het publiek, bij het zien van het aangevraagde merk, een verband met de Nijntje-merken van Mercis zal leggen, en dat voorts, als gevolg van dit verband, een reële kans bestaat op schade aan het imago van de Nijntje-merken. Hoewel het EUIPO het bewijs van bekendheid in eerste instantie te mager vindt, wordt deze in beroep (na overlegging van nog meer bewijsmiddelen) alsnog aangenomen. Ook voor seksspeeltjes wordt de merkaanvraag geweigerd.
Een mooie winst voor het Dick Bruna-erfgoed dat in 2011 nog het deksel op de neus kreeg in een procedure tegen Punt.nl. Onderwerp van die procedure was een op Nijntje lijkende afbeelding met tekst getiteld ‘Nijntje neemt een lijntje’; een toegestane parodie, oordeelde het Hof Amsterdam.
Bij Valegis Advocaten staan wij organisaties bij in de besluitvorming over een passende merkbeschermingsstrategie. Benieuwd welke waarde dit kan toevoegen aan uw onderneming? Neem contact op met Julia Mascini (j.mascini@valegis.com).