Skip to main content

Het zal niemand zijn ontgaan dat er iets bijzonders aan de hand is in de kunstscene: de opkomst van NFT art. Op 11 maart 2021 werd tijdens een veiling bij Christie’s maar liefst 69 miljoen dollar betaald voor een NFT met betrekking tot het digitale kunstwerk ‘Everyday: The First 5000 Days’, van kunstenaar ‘Beeple’ (pseudoniem van Mike Winkelmann). Een behoorlijke som voor een werk dat je niet kunt vastpakken.

Wat is NFT art eigenlijk en wat verkrijgt de koper hiervan nou precies? ‘NFT’ staat voor ‘non-fungible token’, dat wil zeggen: een item dat onvervangbaar is omdat het met een unieke code is versleuteld in een blockchain. Met deze handelswijze wordt schaarste gecreëerd en kan de authenticiteit van een digitaal item – dat anders niet te onderscheiden zou zijn van kopieën – worden gegarandeerd.

Er zijn verschillende manieren waarop een NFT naar een kunstwerk kan verwijzen.

  • Een eerste mogelijkheid is dat de NFT een link bevat naar een webpagina waar het digitale kunstwerk is opgeslagen. In dat geval is het kunstwerk dus niet zelf in de NFT opgenomen, maar enkel de locatie hiervan. Dit is het geval bij het overgrote merendeel van de bestaande NFT art.
  • Een NFT kan ook verwijzen naar een kunstwerk dat niet online openbaar is gemaakt, bijvoorbeeld door te verwijzen naar (eigenschappen van) een object of (digitaal) bestand dat separaat aan de koper ter beschikking is gesteld.
  • Ten slotte is het mogelijk om een digitaal kunstwerk integraal in de NFT op te nemen. Dit gebeurt niet vaak aangezien het bijzonder energieslurpend en dus kostbaar (en vervuilend) is om grote bestanden in een blockchain op te slaan. Om een voorbeeld te geven: zelfs CryptroPunks – verzamelbare NFT art afbeeldingen van slechts 24×24 pixel per stuk, ontworpen door John Watkinson & Matt Hall – zijn niet als zodanig in een NFT verwerkt.

Als koper van NFT art zul je dan ook goed moeten onderzoeken waar je precies eigenaar van bent geworden.

Meer weten over NFT art en de rechten en verplichtingen die hieruit voort kunnen vloeien? Neem contact op met Julia Mascini (j.mascini@valegis.com).