Skip to main content

Wat mag er binnenkort nog wel of juist niet meer in het (fast food) restaurant, take out, stadion enz.?

Inleiding

De afgelopen jaren worden er in Europa steeds meer maatregelen getroffen om het gebruik van plastic in verpakkingen tegen te gaan om zo de hoeveelheid plastic afval in het milieu te verminderen. Deze regels worden stapsgewijs aangescherpt. In deze bijdrage wordt een overzicht gegeven van de wijzigingen die impact zullen hebben op veel bedrijven waaronder horecaondernemers.

Huidige regels

Er geldt sinds 3 juli 2021 al een verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten. Denk aan plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes. Het verbod geldt ook voor de piepschuim drank- en voedselverpakkingen waar bepaalde drinkbekers en hamburgerbakjes van worden gemaakt. Tevens geldt het verbod voor producten die zijn gemaakt van zogenaamde oxo-degradeerbaar plastic (dat uiteenvalt onder invloed van UV-licht, zuurstof of warmte), omdat deze plasticsoort leidt tot microplastics in het milieu. Daarnaast moet op plastic drinkbekers, die nu dus nog wel zijn toegestaan, het hieronder weergegeven logo afgedrukt worden waarop staat dat er plastic in het product zit.

Toekomstige regels voor gebruik van plastic voor eenmalig gebruik

Vanaf 1 januari 2023 treedt in Nederland de Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik in werking. Deze maatregelen implementeren  de Europese Single-use plastics richtlijn. Het doel van deze richtlijn is om het plastic zwerfafval tegen te gaan door regels op te stellen voor kunststofproducten die bestemd zijn voor eenmalig gebruik.

Wat gaat er veranderen? Producenten gaan meebetalen voor het opruimen van zwerfafval als er veel van hun producten voorkomen in het milieu. Verder moeten zij de consument informeren over het tegengaan van zwerfafval.

Vervolgens worden specifieke bepalingen uit deze regeling in de komende jaren:

  1. Het verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en verpakkingen voor eenmalig verbruik ‘on the go’. De horecaondernemer moet een bedrag bepalen dat de klant gaat betalen voor dit soort verpakkingen. Het kabinet geeft een richtlijn van 25 cent voor bekers en 50 cent voor maaltijdboxen. Dit verbod treedt in werking per 1 juli 2023.
  2. Het verbod voor exploitanten om in de horeca plastic wegwerpbekers, bestek en voedselverpakkingen te gebruiken voor consumptie ter plaatse. Dit verbod zal in werking treden op 1 januari 2024.

Scope

Het gaat dus om kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Vergis je niet: ook de kartonnen verpakkingen waar een plastic laagje op zit om het lekken van water of vettige substanties tegen te gaan vallen hieronder. Het maakt hierbij niet uit hoeveel plastic de verpakking bevat, een kleine hoeveelheid is al genoeg om onder deze regeling te vallen. Denk hierbij aan de koffiebekers to go, de buckets van je favoriete fastfoodketen, de milkshake bekers bij de snackbar of de boxen waarin je de door jou bestelde sushi bezorgd krijgt.

Opties

Wat zijn de alternatieven voor de ondernemer, if any? Een oplossing is om mensen zelf hun verpakkingen mee te laten nemen. Verder kan een ondernemer ervoor kiezen om herbruikbare verpakkingen in te kopen en de klant aan te bieden. Een andere mogelijkheid is dat een plastic verpakking voor eenmalig gebruik aan de klant wordt verschaft tegen een klein bedrag. Ten slotte is het een optie om volledig recyclebare verpakkingen te gaan gebruiken. Het blijkt mogelijk om van onder andere bamboe, suikerriet, olifantsgras, hout of papier biologisch afbreekbare verpakkingen te maken.

Toekomst

De Europese Unie wil in 2026 een reductie van uitgifte van eenmalige houders van voedingsmiddelen en drankbekers van minimaal 40% zien ten opzichte van 2022. De verwachting is dat er nadere regels zullen volgen tenzij de branche zelf toereikende maatregelen weet te nemen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel van de hand van onze stagiair Floor van de Swaluw? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons kantoor op 070-3196040 of info@valegis.com.

× Hoe kan ik u helpen?