Skip to main content

Re-integreren tijdens de coronacrisis

In geval van langdurige arbeidsongeschiktheid schrijft de Werkwijzer Poortwachter voor wat er van een werkgever en werknemer worden verlangd in het kader van de re-integratie. Indien de werkgever zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt, zal er veelal een loonsanctie worden opgelegd door het UWV. Helaas is het vanwege de Corona-crisis niet altijd mogelijk voor een werkgever om zijn verplichtingen na te komen. Daarom heeft het UWV een addendum gepubliceerd dat een oplossing beoogt te bieden in deze situatie.

Het addendum bepaalt dat indien een werkgever vanwege Covid-19 niet alle benodigde stukken behorende bij het re-integratieverslag binnen de gestelde termijn aan het UWV kan overleggen coulance, dan wel maatwerk aan de orde is. Het UWV dient dan te bepalen of de argumenten die door de werkgever aangedragen zijn plausibel zijn. Indien dit het geval is, dan wordt er niet direct een loonsanctie opgelegd, maar worden de re-integratie inspanningen inhoudelijk beoordeeld op grond van de dan aanwezige informatie.

Als bepaalde re-integratie inspanningen niet verricht kunnen worden vanwege Covid-19, dan lijdt dit ook niet direct tot een loonsanctie. Ook dan is coulance of maatwerk aan de orde en zal het UWV beoordelen of Covid-19 een deugdelijke grond is voor het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen. Pas als dat niet het geval is, dan zal er een loonsanctie worden opgelegd. Echter, als deze tekortkomingen niet hersteld kunnen worden, dan zal er geen loonsanctie worden opgelegd. Het UWV geeft hierbij als voorbeeld een tijdelijke bedrijfssluiting en de onmogelijkheid om de werknemer thuis te laten werken.

Als er een loonsanctie is opgelegd en de werkgever is van mening dat de herstel inspanningen stagneren door Covid-19, dan kan hij het UWV verzoeken om de loonsanctie te bekorten. Indien het UWV de argumenten van de werkgever plausibel vindt, dan zal de loondoorbetalingsverplichting en de loonsanctie voortijdig worden beëindigd. Er zal dan worden beoordeeld of de werknemer recht heeft op een WIA-uitkering.

Het UWV zal in het kader van de poortwachterstoets dus soepeler omgaan met eventuele schendingen van de re-integratieverplichtingen van de werkgever. Wel geldt dan uiteraard dat de werkgever moet aanvoeren dat hij vanwege Covid-19 zijn verplichtingen niet kon nakomen. Het addendum vindt u hier.

Indien u vragen heeft over uw re-integratieverplichtingen tijdens de Coronacrisis, neem dan contact op met Rigje Rosier. Hebt u anderszins Coronacrisis-gerelateerde vragen? Neem dan ook gerust contact op met het Coronacrisis adviesteam van Valegis Advocaten of met uw reguliere contactpersoon bij Valegis.

Dit artikel is geschreven door Rigje Rosier.

Let op!
Wij streven naar volledigheid in onze berichtgeving maar kunnen die niet garanderen omdat de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. De Rijksoverheid komt geregeld met aanvullingen op of verbeteringen van (nieuwe) regelingen. Onze berichten kunnen daardoor verouderd zijn op het moment dat u die leest. Daarom vermelden wij de datum en het tijdstip van plaatsing bij elk bericht.

× Hoe kan ik u helpen?