Skip to main content

Thuiswerken, wie betaalt dat?

Op dit moment werken veel werknemers vanuit hun eigen huis. Geen elektrisch in hoogte verstelbaar bureau, geen ergonomische bureaustoel met lendensteun en geen op ideale hoogte afgesteld beeldscherm; men werkt soms al twee weken met een laptop aan de keukentafel. En u voelt het al: dit houden we geen maanden vol.

De thuiswerkplek voldoet vaak niet aan de Arbeidsomstandighedenwet (“Arbowet”) en het Arbeidsomstandighedenbesluit en dat moet wel. Hierover hebben we eerder een artikel geschreven. In het kort: deze regelgeving bepaalt in z’n algemeenheid dat de werkgever zorgdraagt voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers op de werkplek, en in het bijzonder dat de werkgever aan thuiswerkers een ergonomisch ingerichte werkplek ‘ter beschikking stelt’. Daar zit ‘m de crux.

Werkkostenregeling

Het is voor veel ondernemingen financieel gezien niet het beste moment om te investeren in verantwoorde thuiswerkplekken en daar komt dan nog bij dat de Werkkostenregeling dit sowieso al niet makkelijker maakt.

De Werkkostenregeling staat namelijk niet toe dat aan werknemers aan een onbelaste vergoeding wordt verstrekt voor inrichten van de werkruimte thuis. Ook niet als deze voorzieningen nodig zijn om aan de Arboregels te voldoen (bijvoorbeeld een goede stoel en een bureau).

De werkgever heeft (slechts) de volgende opties voor wat betreft deze voorzieningen:

  • Ter beschikking stellen = onbelast

De werkgever is en blijft eigenaar en leent de voorzieningen uit aan de werknemer(s). De werknemer moet deze voorzieningen dus op enig moment ook weer inleveren.

  • Verstrekken of vergoeden = belast

De werknemer wordt eigenaar van de voorzieningen. Het wordt dan tot het loon van de werknemer gerekend, of de werkgever kan dit bedrag als eindheffingsloon aanwijzen. Dat is kostbaar en fiscaal onaantrekkelijk.

Het is dan ook een optie, vooral wanneer de verwachting is dat enkel gedurende de ‘intelligente lock-down’ thuis zal worden gewerkt, bureaus en -stoelen te verhuizen van de gebruikelijke werkplek op kantoor, naar de thuiswerkplek. Zodra deze situatie voorbij is, kan het meubilair weer terug. Op deze manier kan tegen vrij lage kosten toch aan de regelgeving worden voldaan. Dit hoeft natuurlijk niet als de werknemer zelf al een adequate werkplek heeft ingericht. Er ligt dus een taak voor de werkgever om de behoefte van werknemers te inventariseren en eventueel te faciliteren.

Vragen?

Stay tuned voor updates over de NOW!  Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Of hebt u anderszins Coronacrisis-gerelateerde vragen? Neem dan gerust contact op met het Coronacrisis adviesteam van Valegis Advocaten.

Dit artikel is geschreven door Natascha Niewold.

Let op!
Wij streven naar volledigheid in onze berichtgeving maar kunnen die niet garanderen omdat de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. De Rijksoverheid komt geregeld met aanvullingen op of verbeteringen van (nieuwe) regelingen. Onze berichten kunnen daardoor verouderd zijn op het moment dat u die leest. Daarom vermelden wij de datum en het tijdstip van plaatsing bij elk bericht.

Valegis Advocaten

Valegis Advocaten, with offices in The Hague and Amsterdam, is the law firm for (international) entrepreneurs and companies; modern legal services, clear, pragmatic, solution-oriented and with integrity.

× Hoe kan ik u helpen?