2 minuten leestijd

Is een huurder gebonden aan het besluit van de verhuurder dat voortaan zijn winkel iedere zondag open moet?

De rechtbank Den Haag heeft zich op 30 juni jl. gebogen over een interessante kwestie tussen een huurder en een verhuurder over voornoemde vraag. De huurder huurt een winkelpand in het winkelcentrum dat in eigendom is van de verhuurder. Ten tijde van het sluiten van de huurovereenkomst in 2015 was de zondagopening in het winkelcentrum vastgesteld op slechts de eerste zondag van de maand, de welbekende koopzondag. De verhuurder heeft na overleg met verschillende huurders aangekondigd dat vanaf september 2020 alle winkels in het winkelcentrum iedere zondag open moeten zijn. Eén huurder is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter.

Op voorhand leek deze kwestie een verloren zaak voor de betreffende huurder. In de huurovereenkomst was namelijk opgenomen dat de huurder zich zal houden aan de door de verhuurder vastgestelde openingstijden en zich akkoord verklaarde met het huishoudelijk reglement, inclusief toekomstige wijzigingen. De verhuurder had heel slim meteen na de aankondiging het besluit opgenomen in het huishoudelijk reglement. Echter, de kantonrechter heeft uiteindelijk toch de huurder in het gelijk gesteld.

De kantonrechter neemt als uitgangspunt dat niet de letterlijke tekst van doorslaggevende betekenis is, maar de bedoeling van partijen. De kantonrechter komt hierdoor tot het oordeel dat de huurovereenkomst niet zodanig mag worden opgevat dat de huurder bij voorbaat akkoord is gegaan met alle mogelijke wijzigingen van het huishoudelijk reglement, meer in het bijzonder de openstelling van de winkel van de huurder op alle zondagen. Huurder hoefde namelijk niet bedacht te zijn op een ruimere zondagopening, omdat hier ten tijde van het sluiten van de huurovereenkomst niet over is gesproken tussen partijen. Naar het oordeel van de kantonrechter is de huurder derhalve niet gebonden aan de verplichte zondagopenstelling.

Link naar de uitspraak:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:6760

Uit voorgaande uitspraak volgt dat huurders niet zomaar gebonden zijn aan eenzijdige wijzigingen door de verhuurder. Zeker niet als het gaat om een verplichte zondagopenstelling.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neemt u dan contact op met de advocaten van het vastgoedteam van Valegis Advocaten.