Skip to main content

Afgelopen week (dinsdag 21 maart) is de Wet Goed Verhuurderschap door de Eerste Kamer aangenomen. De Wet Goed Verhuurderschap ziet op het tegengaan van ongewenste verhuurpraktijkten.

De Wet Goed Verhuurderschap is een wet om ongewenste verhuurpraktijken tegen te gaan en om woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten beter te beschermen tegen misstanden bij het verhuren van woon- of verblijfsruimten, zoals te hoge huur of slecht onderhoud. De wet richt zich voornamelijk tot verhuurders van woningen en verhuurbemiddelaars en omvat zaken als een (basis)norm voor goed verhuurderschap en mogelijkheden voor de gemeenten om meer in te grijpen en eisen te stellen. Verhuurders moeten dus op scherp staan.

Wetsvoorstel aangenomen

Op 7 maart jl. is het wetsvoorstel in behandeling gegaan bij de Tweede Kamer. De Tweede Kamer stemde bijna unaniem en na aanvaarding van een aantal amendementen is het wetsvoorstel door haar aangenomen. Het wetsvoorstel (na amendement) is hierna toegestuurd aan de Eerste Kamer. Afgelopen week, dinsdag 21 maart, heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel als hamerstuk [1] afgedaan en daarmee het voorstel aangenomen. Zij heeft een inwerkingtredingsdatum voorzien van 1 juli 2023.

Inhoud wet

Het blijkt dat verhuurders in bepaalde gebieden misbruik maken van de sociaaleconomische kwetsbare positie van huurders. Dit uit zich in zaken als excessieve huurprijzen, achterstallig onderhoud, overbewoning, verloedering en meer. De Wet Goed Verhuurderschap bevat mogelijkheden voor de gemeenten om meer in te grijpen en extra eisen te stellen aan bijvoorbeeld het onderhoud van een woning.

Zo krijgt de gemeente de mogelijkheid om in een verordening door middel van algemene regels een werkwijze voor te schrijven voor verhuurders en verhuurbemiddelaars waaraan zij zich moeten houden. Hiermee moet de wet discriminatie en intimidatie tegengaan.

Ook staat het gemeenten vrij om te bepalen of een vergunningplicht noodzakelijk of gewenst is voor verhuurders. Bij het instellen van een verhuurdersvergunning voor verhuur aan arbeidsmigranten moeten bestaande situaties binnen 3 jaar worden aangepast aan de nieuwe normen. Gemeenten kunnen voorwaarden stellen ten aanzien van het maximaal aantal personen per kamer, voorziening voor hygiëne en ten aanzien van voorzieningen voor het bewaren en bereiden van voedsel. Dit is een uitwerking van het amendement van Nijboer en Klaver (PvdA resp. GroenLinks) over een algehele vergunningplicht voor verhuur aan arbeidsmigranten. In het wetsvoorstel werd eerder uitgegaan van een overgangstermijn van 10 jaar.

Daarnaast kan de gemeente ook andere regels vastleggen die zien op het bevorderen van goed verhuurderschap. Hier gaat het vooral om het verschaffen van bepaalde informatie door de verhuurder, zoals het verplicht vermelden aan een huurder dat deze het recht heeft om naar de Huurcommissie te gaan. Ook moeten gemeenten één meldpunt instellen waar anoniem en kosteloos meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag.

Bovendien mogen verhuurders straks dus niet zomaar meer onredelijke servicekosten bovenop de huur vragen of – dankzij het amendement van Van Baarle (DENK) over het stellen van regels omtrent de waarborgsom – een hoge waarborgsom eisen. Zo valt het niet innen van een te hoge waarborgsom onder de definitie van goed verhuurderschap, mag de waarborgsom niet hoger zijn dan tweemaal de kale aanvangshuurprijs en moet verhuurder de huurder informeren over de hoogte van de waarborgsom, de wijze waarop en de termijnen waarbinnen bij beëindiging van de huurovereenkomst de vordering van de huurder op de verhuurder ten aanzien van de waarborgsom wordt vastgesteld.

Doet u dit als verhuurder toch? Dan riskeert u waarschuwingen, dwang en bestuurlijke boetes die op kunnen lopen tot wel € 25.000 of € 90.000 als u meermaals de fout in gaat. In het uiterste geval riskeert u zelfs overname van het beheer door de gemeente.

Tot slot

Het wetsvoorstel is natuurlijk niet alleen om huurders te beschermen, maar ook om de positie van verhuurders te versterken. Het is immers in het belang van alle partijen dat huurwoningen goed worden onderhouden en dat de relatie tussen huurder en verhuurder op een goede en eerlijke manier verloopt. Let dus goed op welke regels uw gemeente hanteert en wat dit voor u betekent en voorkom een slechte relatie met uw huurder en/of sancties.

[1] Een hamerstuk is een wetsvoorstel waarover niemand tijdens een plenaire vergadering het woord wenst te voeren en dat zonder stemming wordt aanvaard.

Valegis Advocaten

Valegis Advocaten, with offices in The Hague and Amsterdam, is the law firm for (international) entrepreneurs and companies; modern legal services, clear, pragmatic, solution-oriented and with integrity.