1 minuten leestijd

Hoe zit het met de schriftelijke aanzegverplichting bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd?

Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (> 6 maanden) moet de werkgever minimaal één maand voor het einde daarvan schriftelijk aan de werknemer laten weten of die arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden. Dit geeft de werknemer de kans om op tijd naar een andere baan te zoeken, als dat nodig is. Als de werkgever dat niet (op tijd) doet, dan moet hij een boete betalen; de aanzegvergoeding (van maximaal 1 maandsalaris).

Het gebeurt wel eens dat er tijdig een gesprek met de werknemer is geweest, maar dat, om wat voor reden dan ook, de schriftelijke vastlegging is vergeten. Werkgevers zeggen dan vaak ‘maar we hebben het gezegd en het gaat erom dat de werknemer het op tijd weet’. Het zou daarom niet redelijk zijn wanneer de werknemer alsnog aanspraak maakt op de aanzegvergoeding.

Die vlieger gaat niet op. Inmiddels is er tot en met de Hoge Raad over geprocedeerd en is duidelijk dat de aanzegging schriftelijk moet worden vastgelegd. Dat kan in een brief, e-mail, sms of ander berichtje, als het maar ergens staat èn de werkgever kan bewijzen dat het de werknemer bereikt heeft. Hoewel het misschien een wat ongezellig begin is, kan het ook al in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen.

Heeft u vragen over de aanzegvergoeding? Neemt u dan contact op met Natascha Niewold of één van de andere advocaten van het arbeidsrechtteam van Valegis Advocaten.