1 minuten leestijd

Over hoe een snackbar uit Goes de komst van een Amerikaanse fastfoodgigant naar de Benelux tegenhoudt.

Het Amerikaanse Wendy’s probeert al sinds de eeuwwisseling voet aan de grond de krijgen in Nederland, België en Luxemburg. De franchiseketen zou dolgraag vestigingen openen in de Benelux, maar wordt daarin gehinderd door een kleine snackbar in Goes die eveneens de naam Wendy’s voert. Hoe kan zo’n kleine lokale speler zo’n grote internationale partij nu van de markt houden? Het antwoord op die vraag heeft alles te maken met slim gebruik door de snackbareigenaar van het merkenrecht. De snackbareigenaar heeft namelijk niet alleen Wendy’s als handelsnaam gekozen, maar heeft de naam ook geregistreerd als Benelux-merk. Daardoor mag in de gehele Benelux geen andere (fastfood)partij dezelfde naam gebruiken, zelfs niet zo’n grote partij (met lange staat van dienst bovendien) als het Amerikaanse Wendy’s.

De Amerikaanse keten voert al jarenlang rechtzaken tegen de lokale snackbar, tot op heden zonder resultaat. Ook bij het Hof Den Bosch heeft de fastfoodreus recentelijk bot gevangen (voor de uitspraak zie ECLI:NL:GHSHE:2021:3295): het Hof vond, anders dan de Amerikanen hadden betoogd, dat de snackbar wel degelijk “normaal gebruik” maakte van het merk Wendy’s door het Benelux-merk alleen in Zeeland te gebruiken en het merkrecht van de snackbar kon daarom niet worden aangetast.

De franchiseorganisatie gaat het na al die jaren procederen hier vast niet bij laten zitten, dus wordt vervolgd!

Wil je meer weten over franchise? Neem contact dan op met Daphne Jerphanion: d.jerphanion@valegis.com of de andere franchisespecialisen van Valegis Advocaten. Meer weten over het registreren van een merk? Dan is Julia Mascini je vrouw: j.mascini@valegis.com.