Mag een werkgever de werknemer 0,01% ziek houden?
Er zijn al vele rechterlijke uitspraken gedaan over de vraag of een werkgever een (voorheen) arbeidsongeschikte werknemer ‘administratief’ ziek mag houden. Hiermee wordt bedoeld dat de werknemer in ‘het systeem’ dan een paar procent arbeidsongeschikt blijft, met (vaak) als doel om de duurzaamheid van het herstel van de werknemer te testen.
De reden daarvoor is dat als een werknemer meer dan 28 dagen zijn/haar eigen functie weer volledig uitoefent, dan bij een nieuwe ziekmelding de 2 jaar loondoorbetaling opnieuw begint. Het gebeurt wel eens dat een werknemer kort daarna toch weer uitvalt. Werkgevers willen soms proberen te voorkomen dat de loondoorbetalingsperiode dan weer van voren af aan begint.
Dat is misschien best begrijpelijk, maar zo werkt het niet.
Een paar procent ziek houden mag niet, wisten we al. In een recente zaak (ECLI:NL:RBDHA:2023:9309) probeerde de werkgever het met 0,01%. Dit ondanks dat de bedrijfsarts had vastgesteld dat de werknemer volledig hersteld was en zijn eigen werkzaamheden zonder beperkingen kon uitvoeren. Een aantal weken later werd de werknemer opnieuw ziek (met een andere ziekteoorzaak).
De werkgever vond een reden om de werknemer niet volledig arbeidsgeschikt te melden, in de zogenaamde ‘situatieve arbeidsongeschiktheid’. Daarbij is de werknemer niet in staat om te werken vanwege bijvoorbeeld een arbeidsconflict, hoewel er geen medische beperkingen zijn vastgesteld. Maar, ook in die situatie kan een werknemer niet ‘ziek’ gemeld blijven, simpelweg omdat hij of zij niet meer ziek is. Arbeidsongeschiktheid is niet altijd hetzelfde als ziekte (en andersom).
In deze zaak was er niet eens sprake van situatieve arbeidsongeschiktheid, dus de werkgever ging volledig nat. De werknemer werd met terugwerkende kracht hersteld gemeld en vervolgens, meer dan 28 dagen later, weer opnieuw ziek waardoor de loondoorbetalingsperiode opnieuw begon.
De uitspraak onderstreept dat de werkgever zelf geen ruimte heeft om iets te vinden van het arbeidsongeschiktheidspercentage van de werknemer. Het is natuurlijk soms wel verstandig om, vooral bij langdurige ziekte, even het oordeel van de bedrijfsarts te vragen wanneer de werknemer zich beter meldt.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met Natascha Niewold of één van de andere advocaten van het arbeidsrechtteam van Valegis Advocaten.